Uchyłkowatość jelita grubego jest chorobą cywilizacyjną, która spowodowana jest przez wysokoprzetworzoną dietę z niską zawartością błonnika. Czym są uchyłki? Jakie zioła są skuteczne w leczeniu uchyłków jelita grubego?
Uchyłki są niewielkimi 0,5 do 1 cm uwypukleniami w śluzówce jelita grubego. Najczęściej znajdują się w esicy. Uchyłki są chorobą cywilizacyjną, ponieważ występują głównie u osób w jesieni życia zamieszkujących w krajach wysoko rozwiniętych m.in. w USA, Kanadzie, Niemczech. Za czynniki ryzyka występowania uchyłków uznaje się niedobór błonnika w diecie oraz regularne jedzenie wysokoprzetworzonych potraw.
Uchyłkowatość jelita grubego jest chorobą nieuleczalną. Nie można jej leczyć operacyjnie, ponieważ trzeba by było usunąć całe jelito grube, co przyniosłoby więcej szkody niż pożytku.
Wyróżnia się cztery rodzaje choroby uchyłkowej jelita grubego:
Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia choroby uchyłkowej:
Uchyłki bardzo często nie dają żadnych objawów, a pacjenci dowiadują się o chorobie w czasie kolonoskopii. Zdarza się, że uchyłki powodują nieprawidłowości w pracy jelit. Najczęstszymi objawami choroby uchyłkowej są:
W chorobie uchyłkowej zalecenia dietetyczne mają bardzo duże znaczenie. Niezależnie od stopnia zaawansowania choroby zaleca się ograniczenie (a nawet wyłączenie z diety) czerwonego mięsa i alkoholu. U pacjentów z uchyłkami, którzy zmagają się z wzdęciami lub zaparciami, nie zaleca się stosowania błonnika nierozpuszczalnego, czyli spożywania otrębów, ziaren i roślin strączkowych. U takich osób zaleca się spożywanie wyłącznie błonnika rozpuszczalnego, który jest w owocach i ziołach.
U pacjentów z objawową niepowikłaną choroba uchyłkową zaleca się dietę bogatobłonnikowa z ograniczeniem czerwonego mięsa i alkoholu.
U osób z niepowikłanym zapaleniem uchyłków łagodnym i umiarkowanym zaleca się dietę lekkostrawną półpłynną i płyną oraz spożywanie płynów w dużej ilości.
U pacjentów z ciężkim niepowikłanym zapaleniem uchyłków zaleca się stosowanie ścisłej płynnej diety wg zaleceń lekarza.
W leczeniu choroby uchyłkowej stosuje się zioła i rośliny o właściwościach prozdrowotnych.
Nasiona babki płesznik w postaci niestrawionej docierają do jelit, w których pod wpływem soków jelitowych wytwarzają lepki śluz. Niestrawiony błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit, a tym samym ułatwia wypróżnianie. Śluz ma właściwości ochronne na śluzówkę jelita grubego.
Łupiny babki jajowatej pod wpływem soków trawiennych wytwarzają lepki śluz. Ułatwia on wypróżnianie poprzez zmiękczenie masy kałowej i przyspieszenie usunięcia jej z organizmu. Wspomaga proces trawienia i łagodzi dolegliwości uchyłków.
Ma działanie rozkurczowe łagodzi skurcze układu pokarmowego. Napary z kopru łagodzą ból spowodowany nagromadzeniem się gazów i nadmiernym napięciem mięśni żołądka i jelit. Łagodzi dolegliwości bólowe związane z chorobą uchyłkową.
Stymuluje procesy trawienne, poprzez zwiększenie ilości wydzielanych soków. Wspomaga perystaltykę jelit. Poprawia przemianę materii i pomaga w usuwaniu gazów z organizmu. Rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego i łagodzi ból spowodowany skurczem jelit.
Ma działanie przeciwzapalne i rozkurczające. Łagodzi ból spowodowany skurczem jelit w chorobie uchyłkowej.
Mięta pieprzowa od wieków stosowana jest na problemy z układem trawiennym. Wspomaga perystaltykę jelit, zwiększa ilość soków trawiennych. Nie zaleca się stosowania mięty przy skurczach jelit, ponieważ może nasilać dolegliwości.
Łagodzi dolegliwości bólowe układu pokarmowego spowodowane stresem. Wycisza i relaksuje. Zmniejsza napięcie mięśni w jelitach. Pomaga w usuwaniu nadmienienie zgromadzonych gazów. Wspomaga łagodzenie dolegliwości związanych z kolką jelitową.
Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dlatego wspomaga trawienie. Śluz z napęczniałych nasion łagodzi stany zapalne w błonie śluzowej jelit. Ułatwia wypróżnianie.
Ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dzięki temu łagodzi objawy choroby uchyłkowej. Nie należy stosować rumianku, jeśli przyjmujesz leki na rozrzedzenie krwi.
Łagodzi skurcze jelit. Ma właściwości przeciwzapalne, które regenerują śluzówkę jelit. Łagodzi objawy choroby uchyłkowej. Nie wolno stosować lukrecji, jeśli leczysz się na wysokie ciśnienie krwi, cierpisz na niewydolność serca lub chorobę nerek.
Łagodzi błonę śluzową żołądka. Ma również właściwości delikatnie przeczyszczające. Ma działanie przeciwzapalne. Dzięki temu łagodzi objawy dolegliwości związanych z uchyłkami.
Ma działanie przeciwzapalne. Łagodzi stany zapalne jelit wywołane przez uchyłki.
Ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbólowe. Łagodzi stany zapalne jelita grubego wywołane przez uchyłki.
Jest bogaty w substancje czynne m.in. flawonoidy i kwas salicylowy. Zawiera również dużo śluzów, które tworzą żel chroniący śluzówkę jelita grubego. Dzięki temu zapobiegają jej uszkodzeniom. Łagodzi podrażnienia spowodowane uchyłkami.
Cukrzyca nazywana jest chorobą XXI wieku, ponieważ z roku na rok wykrywana jest u coraz większej liczby osób. Czy zioła mogą pomóc przy cukrzycy? Jakie zioła pić? Spis treści: Cukrzyca co to za choroba? Jakie zioła pomog Czytaj więcej...
Uchyłkowatość jelita grubego jest chorobą cywilizacyjną, która spowodowana jest przez wysokoprzetworzoną dietę z niską zawartością błonnika. Czym są uchyłki? Jakie zioła są skuteczne w leczeniu uchyłków jelita grubego? ... czytaj więcej
Wątroba pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Stres, zła dieta i używki przyczyniają się do jej osłabienia. W jaki sposób można wspomóc wątrobę ziołami? Co pić na detoksykację wątroby? Spis treści Dlaczego Zobacz wpis...