Wysoki cholesterol jest niebezpieczny dla zdrowia. Czym jest cholesterol? Czy można naturalnie obniżyć jego wysokość? Czy ziołami można wspomóc farmakologię?
Cholesterol jest organiczną substancją lipidową. Pełni bardzo ważną funkcję w organizmie. Jest pomocny w syntezowaniu wit. D3 ze słońca oraz służy do budowy błon komórkowych. Wspomaga również trawienie tłuszczów. Wysoki poziom cholesterolu jest niebezpieczny dla zdrowia.
Nieleczony wysoki poziom cholesterolu we krwi podnosi ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo- naczyniowego. Nadmiar złego cholesterolu odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych, tworząc blaszki miażdżycowe, które prowadzą m.in. do:
Podwyższony cholesterol bardzo często nie daje o sobie znać. Najczęściej niepokojące sygnały pojawiają się, dopiero gdy powoduje on inne choroby.
Najczęściej jednym z pierwszych objawów podwyższonego cholesterolu jest ból i dyskomfort nóg podczas chodzenia. Innym sygnałem są bolesne skurcze łydek w czasie snu. Kolejnymi niepokojącymi objawami są:
Regularna aktywność fizyczna jest bardzo ważna w redukcji wysokości złego cholesterolu. Umiarkowany wysiłek fizyczny powinien być stosowany co najmniej 3 razy w tygodniu. Jeśli masz dobrą kondycję, to zalecamy intensywną aktywność fizyczną, np. jogging lub pływanie.
Niektóre rośliny stosowane są w ziołolecznictwie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Większość z nich zawiera przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne. Zioła wspomagają leczenie farmakologiczne. Przed ich zastosowaniem zawsze trzeba skonsultować się z lekarzem.
Błonnik rozpuszczalny obniża wchłanianie cholesterolu we krwi. Ma właściwości hamujące zwrotne wchłanianie żółci. W dużych ilościach występuje w jedzeniu m.in. w płatkach owsianych, fasoli oraz suszonych owocach. Regularne spożywanie 7 g błonnika rozpuszczalnego dziennie obniża o 7% poziom złego cholesterolu.
Psyllium, czyli babka płesznik dzięki dużej ilości błonnika pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL) we krwi. Zostało to potwierdzone przez badania[1] naukowe. Zawiera również polisacharydy, które ograniczają ponowne wchłanianie żółci.
Siemię lniane jest bogate w wit. z grupy B, C, E oraz mikroelementy. Zawiera również kwas alfa linolenowy, błonnik pokarmowy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu siemię lniane obniża poziom złego cholesterolu HDL. Aby uzyskać więcej korzyści zdrowotnych, warto wprowadzić do swojej diety mielone siemię lniane.
Nazywana jest przez wielu rośliną super food. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3-, 6- i 9 oraz fitosterole. Przeprowadzone badanie[2] wykazało, że regularne jedzenie czarnuszki siewnej obniża całkowity poziom cholesterolu średnio o 15%, cholesterol LDL o 14%, poziom trójglicerydów o 15%. Zalecana dawka czarnuszki siewnej to od 100 mg do 3 g dziennie przez 4- 12 tygodni.
Ostropest plamisty ma działanie antyoksydacyjne. Zawiera symarynę, która ma działanie przeciwzapalne, żółciotwórcze i żółciopędne. Dzięki temu obniża poziom złego cholesterolu LDL, przy jednoczesnym podniesieniu stężenia HDL oraz hamowaniu rozwoju blaszek miażdżycowych. Pomaga w regulacji poziomu glukozy i lipidów we krwi.
Zielona herbata bogata jest w polifenole głównie katechiny, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Jest bogata w przeciwutleniacze. Badanie[3] wykazało, że regularne picie zielonej herbaty obniża poziom złego cholesterolu oraz całkowitego cholesterolu. Ma działanie przeciwmiażdżycowe. Można wypić 2 filiżanki zielonej herbaty dziennie.
Niektóre organiczne związki chemiczne zawarte w mniszku lekarskim mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Jedno z badań[4] wykazało, że ekstrakt z liści i łodyg mniszka zmniejsza ilość gromadzonych trójglicerydów w komórkach tłuszczowych.
Kozieradka zawiera polisacharydy, związki fenolowe oraz saponiny steroidowe. Wykazują one m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Badanie[5] wykazało, że kozieradka skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Inne badania[6] wykazało, że regularne jedzenie kozieradki obniża poziom złego cholesterolu we krwi o 9% oraz całkowitego cholesterolu między 15 a 33% w porównaniu z wartościami wyjściowymi.
Zawiera olejek eteryczny eugenol, który ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjny- pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Badanie[7] wykazało, że święta bazylia obniża poziom całkowitego cholesterolu we krwi o oraz LDL przy jednoczesnym zwiększeniu HDL u osób starszych z chorobą metaboliczną. Warto stosować bazylię w wysokości 2,5 g przez okres maksymalnie do 3 miesięcy.
Przypisy
Stres i zła dieta są głównymi przyczynami problemów z układem trawiennym. Najczęściej są one spowodowane niewłaściwą pracą woreczka żółciowego. Jakie są choroby tego narządu? Czy zioła mogą wspomóc leczeni ... czytaj więcej
Biegunka jest jedną z najpopularniejszych chorób występującą, w każdej grupie wiekowej. W leczeniu biegunki najważniejsze jest zapobieganie odwodnieniu organizmu. Jakie są przyczyny biegunki? Czy zioła mogą pomóc na biegunkę? ... zobacz dalej
Trądzik jest schorzeniem skóry, które dotyka najczęściej nastolatków. Jak się objawia trądzik? Czy zioła mogą pomóc w jego leczeniu? Spis treści: Czym jest trądzik i jak się objawia? Zioła wspomagające l Czytaj dalej