Trzustka jest bardzo ważnym narządem, który odpowiada m.in. za prawidłowy poziom cukru we krwi. W sytuacji, gdy trzustka choruje, to zostaje zaburzona praca całego organizmu. Jakie są objawy chorej trzustki? W jaki sposób można wspomóc jej pracę ziołami?
Trzustka jest niewielkim narządem. Waży około 100 g i ma około 15 cm wielkości. Pełni funkcję wewnątrzwydzielniczą i zewnątrzwydzielniczą. Funkcja wewnątrzwydzielnicza to produkcja insuliny i glukagonu, które odpowiadają za regulację poziomu cukru we krwi. Funkcja zewnątrzwydzielnicza to produkcja wielu ważnych enzymów trawiennych oraz soku trzustkowego.
Trzustka bierze udział również w:
Choroby trzustki wynikają z problemów wrodzonych (np. wady wrodzone- trzustka obrączkowata) lub nabytych spowodowanych czynnikami zewnętrznymi. Głównymi czynnikami zewnętrznym uszkadzającym trzustkę są: alkohol, papierosy, niektóre leki i kontakt z pestycydami. Do rozwoju chorób trzustki przyczyniają się również:
W chorobach trzustki ważne są również predyspozycje genetyczne, ponieważ schorzenia tego narządu mają najczęściej wieloczynnikowe podłoże.
Objawy chorób trzustki wynikają najczęściej ze stanów zapalnych i chorób nowotworowych. Zdarza się również, że choroby trzustki przebiegają bezobjawowo, co utrudnia postawienie właściwej diagnozy, a tym samym wpływa niekorzystnie na dalsze leczenie.
Najczęstszymi objawami chorób trzustki są:
Osoby, które zaobserwowały u siebie charakterystyczne objawy chorób trzustki, powinny jak najszybciej udać się do lekarza. Po przeprowadzeniu wywiadu i badaniu fizykalnym lekarz kieruje na dalszą diagnostykę, która obejmuje:
Trzema najczęstszymi chorobami trzustki są stan zapalny, torbiele i rak.
Jedną z najczęstszych chorób jest zapalenie trzustki o charakterze ostrym lub przewlekłym. Ostre zapalenie trzustki ma przebieg bardzo gwałtowny. Spowodowane jest aktywacją enzymów, zanim opuszczą organ. Pacjent wymaga hospitalizacji, a w 10% przypadków ostre zapalenie trzustki kończy się zgonem.
Przewlekłe zapalenie trzustki to postępującym stan zapalny, który doprowadza do jej uszkodzenia. Miąższ organu zostaje zastąpiony przez tkankę łączna, co powoduje zaburzenie funkcjonowania trzustki, a w konsekwencji doprowadza do cukrzycy i raka trzustki.
Nowotwór złośliwy pochodzący z nabłonka. W zależności od miejsca zlokalizowania daje różne obawy, które pojawiają się dopiero w zaawansowanym stadium. Leczenie polega na całkowitym usunięciu narządu i zastosowaniu chemioterapii. Pacjenci, którzy nie kwalifikują się do zabiegu, objęci zostają opieką paliatywną.
Schorzenie to charakteryzuje się powstawaniem guzków wypełnionych płynem umiejscowionych wewnątrz lub na zewnątrz narządu. Wyróżnia się dwa rodzaje torbieli:
Zioła na trzustkę nie tylko wspomagają leczenie chorób, lecz stosowane są również profilaktycznie. Niektóre zioła mają również przeciwwskazania w stosowaniu, dlatego zanim je zastosujesz, to skonsultuj się z lekarzem.
Czosnek zmniejsza poziom cukru we krwi, przy jednoczesnym podniesieniu poziomu insuliny. Wystarczy zjeść dziennie 3- 4 ząbków surowego czosnku. Można go dodać do herbaty lub do drugiego dania.
Obniża poziom cukru we krwi. Wspomaga ogólna pracę trzustki. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeczyszczające i antyseptyczne. Zaleca się pić napar 3 razy dziennie.
Sposób przygotowania:
Mają właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają obrzęk i ból narządu przy stanach zapalnych. Jeśli herbata z liści jest spożywana regularnie, to może powstrzymać wzrost komórek rakowych.
Sposób przygotowania:
Wspomaga wydzielanie soków trzustkowych. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie trzustki. Nie należy stosować bylicy przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Napar można przygotować z suszonego lub mielonego ziela. Zaleca się pić herbatkę kilka razy dziennie w małych porcjach.
Sposób przygotowania:
Zawiera alkaloidy, kwasy organiczne i flawonoidy. Ma działanie bakteriobójcze i żółciopędne. Wspomagają one wytwarzanie soku trzustkowego. Nie należy stosować tego zioła u osób z jaskrą, wrzodami i zapaleniem błony śluzowej żołądka.
Sposób przygotowania:
Pomaga w usuwaniu nadmiaru toksyn z trzustki. Pobudza produkcję enzymów. Zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej. Zaleca się stosować napar 3-4 razy dziennie.
Sposób przygotowania:
Czarnuszka zwana jest czarnym kminkiem. Pobudza wydzielanie żółci. Wspiera pracę trzustki. Herbatę z czarnuszki zaleca się pić 2-3 razy dziennie.
Sposób przygotowania:
Stymuluje prawidłową pracę trzustki. Wpływa na jej regenerację. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Zmniejsza apetyt na słodkie potrawy. Zaleca się pić przed posiłkami 2-3 razy dziennie.
Sposób przygotowania:
Moringa olejodajna stosowana od wieków w Indiach. Reguluje prawidłowy poziom glukozy we krwi. Jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Dzięki temu łagodzi stan zapalny trzustki. Stosuj kilka szklanek naparu dziennie.
Sposób przygotowania:
Haronga jest rośliną pochodzącą z Madagaskaru. Herbata z niej zwiększa wydzielanie soku trzustkowego i żółci. Pomaga w usuwaniu bakterii i pasożytów. Nie należy przekraczać 3 szklanek naparu dziennie.
Sposób przygotowania:
Ma właściwości antyseptyczne i ściągające. Wspomaga pracę trzustki. Nie należy przekraczać 2 szklanek naparu dziennie.
Sposób przygotowania:
Stosowane od starożytności na stymulowanie procesów trawiennych. Łagodzi dolegliwości bólowe związane ze stanem zapalnym trzustki. Nie należy przekraczać 3 szklanek naparu dziennie.
Sposób przygotowania:
Oregano jest naturalnym przeciwutleniaczem. Dlatego warto dodawać go do potraw. Ma właściwości przeciwhiperglikemiczne.
Jest ziołem bogatym w krzemionkę, która wspomaga odbudowę tkanek. Wspomaga leczenie stanu zapalnego trzustki. Herbatę ze skrzypu polnego można pić nawet 3 razy dziennie.
Sposób przygotowania:
Haritaki jest ziołem stosowanym w Indiach od wieków na choroby trzustki. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Parzenie herbaty warto rozpocząć od ½ łyżeczki i powoli zwiększać jej ilość.
Mniszek lekarski pobudza w wydzielaniu enzymów trzustkowych. Zmniejsza ryzyko powstawania zastojów żółci. Obniża poziom glukozy we krwi. Jest pomocny w zwalczaniu raka trzustki. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Sposób przygotowania:
Ma właściwości przeciwzapalne. Zmniejsza ból i obrzęk.
Sposób przygotowania:
Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Zawiera związki antyoksydacyjne.
Sposób przygotowania.
Ma właściwości przeciwutleniające. Nie zaleca się jej stosowania u osób z anemią i jaskrą. Dzienna dawka zielonej herbaty do 25 do 50 g suszu.
Ma działanie przeciwzapalne. Stymuluje układ odpornościowy. Może być stosowany 3 razy dziennie. Wchodzi w interakcje z wieloma lekami. Dlatego nie powinien być stosowany u osób z białaczką i chorujących na choroby autoimmunologiczne.
Sposób przygotowania:
Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspiera leczenie stanów zapalnych wątroby. Nie zaleca się stosowania grzybu Reishi przy stosowaniu leków rozrzedzających krew. W przypadku proszku 1 łyżeczkę rozpuścić w szklance wody.
Sproszkowany Indyjski agrest jest od wieków stosowany w medycynie indyjskiej. Jest silnym przeciwutleniaczem i świetnym źródłem wit. C. Łagodzi stany zapalne trzustki i zapobiega ich powstawaniu. Nie jest zalecany u osób zażywających leki rozrzedzające krew.
Kłącze perzu ma właściwości oczyszczające. Wspomaga usuwanie szkodliwych związków przemiany materii.
W przypadku chorób trzustki bardzo ważną jest właściwa dieta. Dlatego zaleca się:
Stres i zła dieta są głównymi przyczynami problemów z układem trawiennym. Najczęściej są one spowodowane niewłaściwą pracą woreczka żółciowego. Jakie są choroby tego narządu? Czy zioła mogą wspomóc leczeni Cały wpis...
Trzustka jest bardzo ważnym narządem, który odpowiada m.in. za prawidłowy poziom cukru we krwi. W sytuacji, gdy trzustka choruje, to zostaje zaburzona praca całego organizmu. Jakie są objawy chorej trzustki? W jaki sposób można ws Zobacz wpis...
Uchyłkowatość jelita grubego jest chorobą cywilizacyjną, która spowodowana jest przez wysokoprzetworzoną dietę z niską zawartością błonnika. Czym są uchyłki? Jakie zioła są skuteczne w leczeniu uchyłków jelita grubego? Czytaj artykuł...